Svakog proljeća krtice počinju da naseljavaju livade, dvorišta i da traže svoju omiljenu hranu, a dobro je poznato da su to crvi. U prosjeku, samo jedna ili dvije krtice naseljavaju 1 hektar zemljišta. Svojim izgledom, krtice mnogo podsječaju na malo veće miševe. Iako ne nanose neke veće štete biljkama, one u potrazi za hranom, iz svojih tunela počnu da izbacivaju zemlju, i na taj način nastaju mala jezerca, koji su u narodu poznatiji kao krtičnjaci. Ono što je zanimljivo u vezi sa krticama jeste to što imaju mogućnjost da u samo 20 minuta iskopaju i do 6 kilograma zemlje. Iako se u poljoprivrednim apotekama može pronaći sredstvo koje je djelotvorno u tjeranju krtica, toplo vam savjetujemo da ipak posegnete za nešto prirodnijim i humanijim rješenjima. Ono što se u startu treba naglasiti jeste da je borba sa krticama dugotrajan posao. Ponekad je potrebno i više od mjesec dana kako bi se krticama stalo u kraj, ali morate da istrajete u svojoj namjeri.

Metoda sa vodom

Potrebno je uveče zgaziti sve krtičnjake i tokom jutra provjeriti da li je neki od krtičnjaka i dalje aktivan. Šlauf gurnite u najvćei aktivni krtičnjak i pustite mlaz vode da teče barem 20 minuta.

Mirisi

Ricinusovo ulje ima miris koji krtice nikako ne vole. Sasvim je dovoljno da pomiješate tri kašike ricinusovog ulja sa jednom litrom vode. zatim tu smjesu prospite po krtičnjaku ili možete da natopite komad krpe i gurnuti u krtičnjak koji vam izgleda kao aktivan. Krticec isto tako ne vole miris limuna. Komad krpe ili vate dobro namočite u sok od limuna i gurnite u krtičnjak. pored toga, koru od limuna možete iskoristiti tako što ćete je ostaviti u hodnik, i bit će isto tako uspješna kao i ostale metode.

Preporučeno