Na studijama koje su sprovedene na životinjama je utvrđeno da aktivna jedinjenja u celeru mogu da utiču povoljno na smanjnje holesterola, ali isto tako i da spriječe rast malignih ćelija.

Celer je povrćka koja sadrži apigenin, odnosno, jedinjenje koje može da stimuže razvoj i rast nervnih ćelija. Apigenin i sva druga aktivna jedinjenja u celeru isto tako imaju sposobnost da spriječe širok spektar bolesti, a među kojima su bolesti jetre, hipertenzija, visok holesterol u krvi, reumatski poremećaji kao i najgori mogući oblik bolesti.

Celer se koristi obaren i svjež za pripanje supica i drugih jela, dok se sjeme koristi kao začin, dok lišće jako često služi za dekorisanje raznovrsnih kulinarskih specijaliteta. Može da se nađe u toku cijele godine, ali je najbolji u jesen.

Korijen i listovi su jako bogati vitaminima, mineralima, nutrijentima i eteričnim uljima, koji mu daju njegov snažan i karakterističan miris. U sto grama korijena nalazi se samo sedam kalorija, ali zato 320 miligrama magnezijuma i 16 milicentrigrama folata. Celer je odličan izvor vitamina K kao i dijetalnih vlakana.

Evo koja oboljenja može da celer ublaži:
Dakle, zbog sadržaja minerala održava ph balans u organizmu, tačnije neutrališe kiselin. Sok od celera je odlično popiti poslije treninga, zbog toga što djeluje kao tonik. Hidrira cijelo tijelo, zamjenjuje potrošene elektrolite i nadoknađuje sve potrebne minerale. Sok od celera je prirodni laksativ i diuretik.

– Celer snižava loš i ukupan holesterol
– Ukoliko se sok od celera pije svakodnevno, snižava pritisak za sedam dana
– Odličan je i kod nesanice
– Celer pozitivno djeluje na regulisanje menstrualnog ciklusa.
– Celer je jako koristan i za dijabetičare.

Preporučeno