Ako ste mislili da hljeb čuvate na pravi način, vjerovatno ste se prevarili, jer mnogi u želji da što duže održe njegovu svježinu, prave grešku koja zapravo ima kontra efekat. Mnogi se trude sa hljeb održe što je moguće više svježim i nakon mnogo isporbanih recepata, misle da su našli onaj pravi recept za to. Vjerovatno i vi sa istim ciljam stavljate hljeb u frižider, što je, objašnjavaju stručnjaci, velika graška, pogotovo ako se radi o svježem hljebu.

Veliki broj namirnica svoju svježinu zadržavaju upravo zahvaljujući frižideru, ali to ovdje nije slučaj. Prema riječima Džonatana Dejvisa iz “La Brea Bakery” u San Lijandru u Kaliforniji, veknu sježeg hljeba nikako ne biste trebali stavljati u frižider. “Ako stavite hljeb u fružider, temperatura i okrženje u njemu će zapravo ubrzati proces kvarenja umjesto da ga održe svjeim” rekao je Dejvis. On je objasnio da je najbolji način da se svježina hljeba što duže održi jeste da ga držite na sobnoj temperaturi u ćošku sobe koji nije previše ni topao ili suv.

Treba ga držati van domašaja sunčave svjetlosti odnosno, daleko od prozora. “Bilo bi najbolje da ga pojedete unutar 72 sata od kupovine, jer nakon toga njegova svježina i ukus počinju polako da slabe.”, dodao je on. Ako veknu ljeba ne pojedete u roku od tri dana, potrebno je da je umotate u kesi u stavite je u zamrzivač, a ne u frižider, a kada je ponovo budete tjeli konzumirati, samo je izvadite i zagrijte u rerni.

Preporučeno