Poznati doktor Ivan Stojanović, koji je specijalista za bolesti srca i krvnih sudova, daje važne savjete za prvu pomoć kada je u pitanju srčani udar.

Znake infarkta nije uvijek tako lako prepoznati, ali neki od njih su ipak itekako tipični. Prije svega, simptomi su, veoma jaka bol u ruci, vratu pa čak i vilici, kao i osjećaj vrline ali i pritisak u grudima. Od siline tegoba, oboljeli može da ostane bez vazduha, ali ono što treba hitno uraditi može doslovno da mu spasi život.

Govoreći o jednostavnim sredstvima zaptite srca ali i krvnih sudoca, prof dr. Ivan stojanović objašnjava da je jako važno spriječiti stvaranje tromba.

Ovo se može uraditi običnom šetnjom, blagotvornim kretanjem koje podstiče cirkulaciju i može da zaštiti organizam od fatalnog začepkjenja krvnih sudova. Ukoliko do infarkta ipak dođe, treba hitno da uradite sljedeće dvije stvari.

Jedna od njih je da pozovete hitnu pomoć, zbog toga što je ljekarska intervencija najznačajnija u prvih sat vremena. Druga je da popijete jedan aspirin, lijek koji utiče na brzo širenje krvnih sudova kod čovjeka.

“Nije dobro uzimati aspirin redovno i na svoju ruku, bez konsultacije sa doktorom”, kazaoje dr Ivanović, gostujući u Jutarnjem programu TV Prva. “To je ipak lijek a ne suplement, tako da se trebate konsultovati s doktorom.” Ali, treba uvijek da ga imate u kući, zbog toga što može da bude spasonosan u ovakvim situacijama.

Vodite računa o sebi i svom zdravlju, šetajte svaki dan kako bi svoje srce održavali zdravim.

Preporučeno