Ukoliko ste i vi jedna od onih osoba koje vole da uživaju u mirisnoj odjeći, onda ćete zasigurno uživati u nastvaku ovog članka, jer vam donosimo jedan trik sa omekšivačem koji će na odjeći ostati što duže. Sve što će vam biti potrebno je jedna prazna bočica sa sprejem, zatim pola šoljice najdražeg omekšivača, kašikica sode bikarbone i vruća voda. U praznu bočicu sa sprejem potrebno je da naspete pola šolje vama najdražeg omekšivača, jednu kašiku sode bikerbone i vruću vodu.

Važno je da voda bude vruće kako bi se soda mogla spojiti sa ostatkom namirnica. Prije svake upotrebe, bočicu ćete morati protresti. Ovaj sprej može da bude jako koristan i za poeškira kao i a posteljinu, ali i za zavjese. Odmah ujutru kada ustanete nanesite ovu tekućinu na svoje zavjese, i otvorite prozoe kako bi zrak koji ulazi, raspršio ugodan miris po čitavoj sobi. Bez omekšivača odjeća će vam ostati gruba i neće mirisati lijepo. Međutim, da li ste znali da se jednoj određeoj vrsi tkanina i odjeće ne dodaje omekšivač. Naime, radi se o sasatavu odjeće koja u sebi ima mnogo veći udio poliestera nego inače.

Obično se radi o sportskoj odjeći, ali i helankama i bluzama koje se sve češće prave od poliestera, naročito odjeća koja je namjenjena za trening. Ozbirom da je poliester nešto malo drugačiji od ostalih tkanina, njega je potrebno tretirati na nešto drugačiji način. U njega omeškivač ne prodire, nego ostaje samo kao jedan sloj. Između tkanine i premaza se zardžava prljavština, i onda u tom slučaju tkanina prestaje “disati”, a zadržavanjem znoja i nećistoća, tkanina će dosta brže da propadne.

Preporučeno