Morate znati da mahanje čarobnim štapićem ipak neće pomoći.

Protiv plijesni i vlage treba da se poduzmu odlučni koraci. Sve zavisi o konkretnom problemu, ali za svaki postoji uspješno rješenje. Jedan je pristup ukoliko vlafa probija stare podrumske zidove, drugi ukoliko su zidovi vlažni zbog nedovoljne toplinske izolacije i slabe ventilacije prostora, treći ukoliko je riječ o ravnom krovu koji prokišnjava i treba mu sanacija. I sami stanari su izvor vlage. Znate li da zrak u Vapem stanu može da primi i do pet litara vode dnevno koja se stvara samo od stanara?

Živjeti u umjerenoj klimi i imati četiri godišnja doba s različitim vremenskim uslovima je zaista odlično. Ali, baš takvi uslovi, s kišom, sunce, snijegom, i promijenjivim temperaturama zahtjevaju od zgrada u kojima živimo održavanje idealne vlage i temperature. Dva su glavna uzroka kada su vlažni zidovi u pitanju. Treba razlikovati vlagu koja je nastala zbog procurivanja i vlaga koja nastaje zbog kondenziranja.

Vlaga zbog procurivanja posljedica je loše hidroizloacije, a odaju je uglavnom žute i smeđe mrlje koje se s vremenom pojave. Vlaga od kondenziranja je posljedica nedovoljne toplinske izolacije i loše ventilacije prostora. Ukoliko zidovi nisu primjerno izvedeni, ukoliko ne dišu, biće puno vlage i kondenzata u ćoškovima, a to plijesan posebno voli.

Vlagu u vašem domu bi trebalo mjeriti, zbog kontrole električne enegrije koju troši ventilacija. Potrošnja energije u kući će biti manja uz korištenje uređaja koji su namijenjeni za mjerenje vlage.

Nastavak teksta možete pročitati na linku OVDJE.

Preporučeno