Prilikom vašeg tuširanja je moguće da napravite greške koje bi mogle negativno uticati na vašu kožu. Kada okrećete na vruću vodu uz korištenje šampona što može uticati na pH vrijednost vaše kože te oštećuje kosu. Pogledajte ove savjete kako da se tuširate uz značajno manje temperature.

Kada grubo trljate vašu kosu na koju je nanesen šampon to može dovesti do pucanja i oštećenja tjemena. Zato je važno da prstima nježno masirate svoje tjeme nakon nanošenja šampona.
Nakon pranja kose ne biste trebali izbjegavati regenerator. Kosu je potrebno redovno tretirati regeneratorom prilikom svakog pranja kako se ne bi dodatno oštetila.

Prilikom korištenja peškira za tijelo i sušenja kose je pogrešno jer vlakna mogu oštetiti kosu. Zato se savjetuje da se koristi peškir od mikrovlakana za sušenje kose.
Potrebno je takvim peškirom kosu prekriti, a zatim lagano stiskati kako bi upio višak vode. Sintetičke lufe su grube prema koži, a ukoliko se često koriste mogu izazvati hiperpigmentaciju. Umjesto njih je bolje koristiti piling.

Ukoliko se dovedete u situaciju da ne perete kosu redovno onda se nemojte čuditi ako počne s vremenom pucati. Važno je da tjeme bude čisto kako bi vaša kosa mogla “disati”.

Kada grubo sušite kožu i kosu nakon tuširanja to može uzrokovati iritaciju. Najvolje je da kosu i kožu nježno sušite dodirima mekog pamučnog peškira, a zatim nanijeti hidratantna sredstva.
Pranje tijela prije ispiranja šampona može dovesti do iritacije očiju i kože. Uvijek prvo isperete kosu, a zatim pređete na ostatak tijela.

 

Korištenje sapuna koji je namijenjen tijelu prilikom pranja lica je također velika greška. Koža lica je osjetljiva i potrebno je izabrati sredstvo za čišćenje koje odgovara određenom tipu kože. Također nije preporučljivo često umivanje jer uklanja važna ulja i može prouzrokovati akne. Svoje lice ne trebate prati više od dva puta dnevno.

Preporučeno