Srpski turisti koji se odluče da na ljeto krenu put omiljenih destinacija, moći će, najvejerovatnije, u Grčku da uđu sa potvrdom o vakcinaciji, a u suprotnom bi možda morali da rade čak dva testa na korona virusa.

Dakle, kako trenutno stoje stvari, grčke vlasti bi za sve koji su se vakcinisali obezbjedili tzv. brze ili zelene trake kojim bi puno lakše i brže prelazili granicu, dok bi svi ostali morali da se testiraju.

Kako prenose turistički poslenici, oni koji se iz bilo kojeg razloga nisu na vrijeme vakcinisali, na ulasku u Grčku bi morali da prilože negativan nalaz na PCR testu, ali bi im i pored toga bio rađen brzi test. Jedan od razloga što se razmatra ova mogućnost je činjenica da je u zadnje vrijeme otkriven značajan broj falsifikovanih potvrda o PCR testovima. Ovo se već sprovodi na granici za putnike iz pojedinih zemalja EU, kao i onih koji se nalaze na toj tzv zelenoj listi.

– Ovog ljeta ćemo sigurno više putovati nego prošlog, ali kako i pod kojim uslovima tačno će se znati za oko mjesec dana – kaže Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA).

On je kazao da o uvođenju kovid pasoša nema saglasnosti na svjetskom nivou, kao i da će zemlje same odlučivati da li će uvesti aplikaciju za brža putovanja.

– U ovom trenutku je realnije uvođenje certifikata o vakcinaciji. Naši građani koji su se vakcinisali dobili su potvrde koje su dvojezične na engleskom i srpskom jeziku. Certifikat o vakcinaciji će biti prednost prilikom putovanja bilo gdje – rekao je Seničić.

Preporučeno