Kao i svako ljeto, uz ono što volimo, sunce i duge šetnje u predvečernje sate, dolazi i ono što ne volimo, a to su komarci. Pogotovo uz veliki broj padavina na početku ovog ljeta najezda komaraca dolazi i veoma je bitno da se pripremimo za to, naročito kada su u pitanju najmlađi.

Na ovu temu prije nekoliko dana jedan od najpoznatijih pulmologa u Srbiji, Branimir Nestorović, razgovarao je na televizijskom programu i dao nekoliko savjeta kako djecu zaštiti od uboda insekata, a posebno komaraca.

Nestorović je rekao da je za sve ljude veoma neprijatno iskusiti ubod insekta, ali kada su u pitanju djeca, da ona mnogo burnije reaguju na ubode i da mnogo manje se mogu kontrolisati nakon uboda tj. da se ne češu pretjerano itd. Ovo je veoma bitno jer tako djeca veoma lako češanjem mogu otvoriti sebi plikove i rane, koje se mogu lagano inficirati.

Djeca na taj način unose stafilokoku i druge bakterije, a lijekovi koji se koriste protiv alergija i infekcija najčešće ne djeluju na pravi način i kako doktor kaže “čisto bacanje novca”.

Ono što je doktor preporučio je da njihova djeca piju mnogo vitamina B1, jer navodno B1 stvara određeni miris koji tjera komarce i koji je odbojan ženskim komarcima koji u stvari ujedaju. Sličan efekat ima i bijeli luk, koji preporučuje doktor da svi trebaju unijeti u svoju ishranu, jer je i osim toga veoma zdrav. Pogledajte i sami u sljedećem videu sve savjete doktora Nestorovića i nadamo se da će vam neki pomoći da uživate u ovom ljetu.

Preporučeno
Loading..