Jedan od ponatih začina kojeg bi svi trebali da imate u svojim kuhinjama jeste kim. On je jako zdrav i treba da ga redovno koristite. Kim ima sposobnost da liječi zatvor, anemiju, probavne tegobe, a preporučuje se i osobama koje imaju problema sa regulacijom šećera. Kim je također dobar i ukoliko želite da smršate. On će taj proces ubrzati, međutim pored konzumacije ovog začina, treba da znate da je od velike važnosti da se zdravo hranite i da radite određene vježbe.

To je glavno ukoliko ste zaista naumili da skinete nekoliko kilograma. Kako smo rekli već ranije, kim će taj proces da ubrza, jer će vam pomoći na taj način što će da uvrza vaš metabolizam. Neka od istraživanja su pokazala da su osobe koje su u svoju dijetu ubacile i korištenje kima, smršale su dosta više kilograma u odnosu na one koje ga nisu koristile. Preporučuje se da pravite čaj od kima i da konzumirate redovno. Čaj pripremajte na sljedeći način. U vodu stavite malo sjemena kima i ostavite da se prokuha. Pustite da se kuha nekih osam do deset minuta i nakon toga ga procjedite i popijte.

Malo je poznato da kim zapravo pripada porodici štitarki. Pronađen je još u antičkom dobu, i ona se trenutno koristi po čitavoj Europi, ali također i ostatku svijeta. Plodovi kima se pretežno koriste za poboljšanje okusa hrane i pića, kao i uz različite primjene u narodnoj medicini. Okus listova i njegovih sjemenki je topao, slatkast i pikantnije je arome.

 

Preporučeno