Ako uživate u sadnji raznog povrća u bašti, vjerujemo kako ćete se oduševiti kad čujete ovaj trik koji će vam omogućiti da ove sezone imate mnogo mnogo paradajza.

Već je poznato kako dosta faktora utiču na razvoj i rast i sazrijevanje paradajza. Ovog puta je jedna gospođa odlučila da podijeli svoj savjet zbog toga što kako kaže u njenom komšiluku svu joj zavide zbog toga što je njena bašta uvijek puna paradajza, koji je prije svega zdrav i uzgojen na prirodan način.

Najbitnije je kada kupite paradajz, da pitate stručnjaka koja vrsta sadnje je najbolja za sortu koju ste kupili, tačnije da li treba da sadite na balkonu ili na nekom drugom mjestu.

Pogledajte na šta sve trebate obratiti pažnju:
1. Paradajz je voće koji zahtjeva dobru cirkulaciju vazduha. Kada birate mjesto, odaberite prozračno i svjetlo mjesto. Naime, paradajz treba da dobije najmanje deset sati direktnog sunca u toku dana. Kada sadite rasad paradajza ostavite dovoljno mjesta između biljaka, kako bi imao što bolju cirkulaciju vazduha.

2. Kada birate rasad paradajza vodite računa da one lijepo izgledaju. Ovo znači da ima jasno zelenu boju i razgranatu strukturu, znajte da iz loše sadnice ne može nikada da se razvije tako dobra biljka kao što to može iz kvalitetne sadnice. Pazite i na korjen ali i na grane. Više grana znači i više plodova paradajza.

3. Sadite paradajz u dva maha, a tri sedmice nakon što ste zasadili prvu turu rasada, zasadite još jednu u istoj bašti.

Nastavak teksta možete pročitati na linku OVDJE.

Preporučeno