Legenda narodne muzike Šaban Šaulić je  jučer preminuo nakon teške saobraćajne nesreće u Njemačkoj koju je zapravo skrivio Nijemac koji je bio u alkoholiziranom stanju i ppri tome nije imao vozačku dozvolu.

O alkoholizmu:
Alkoholizam, takođe poznat kao poremećaj upotrebe alkohola (AUD), je širok pojam za svaku zloupotrebu alkohola koja rezultira mentalnim ili fizičkim zdravstvenim problemima. Poremećaj je prethodno podeljen na dva tipa: zloupotrebu alkohola i zavisnost od alkohola.

U medicinskom kontekstu, kaže se da alkoholizam postoji kada su prisutna dva ili više od sledećih stanja: osoba pije velike količine tokom dužeg vremenskog perioda, ima poteškoća u rezanju, dobijanju i konzumiranju alkohola zauzima mnogo vremena, alkohola. jako je poželjno, upotreba rezultira u neispunjavanju odgovornosti, upotreba rezultira u socijalnim problemima, upotreba rezultira zdravstvenim problemima, upotreba rezultira u rizičnim situacijama, povlačenje se događa kada se zaustavlja, a tolerancija alkohola se javlja kod upotrebe. Rizične situacije uključuju, između ostalog, piće i vožnju ili nesiguran seks. Korištenje alkohola može utjecati na sve dijelove tijela, ali posebno utječe na mozak, srce, jetru, pankreas i imunološki sustav. To može rezultirati mentalnom bolešću, Wernicke-Korsakoffovim sindromom, nepravilnim otkucajima srca, cirozom krvi i povećanim rizikom od raka, između ostalih bolesti. Pijenje tokom trudnoće može prouzrokovati oštećenje bebe, što može dovesti do poremećaja fetalnog alkoholnog spektra. Žene su generalno osjetljivije od muškaraca na fizičke i psihičke posljedice alkohola.

Faktori okoline i genetika su dvije komponente povezane s alkoholizmom, s otprilike polovinom rizika koji se pripisuje svakom od njih. Neko sa roditeljem ili bratom ili sestrom sa alkoholizmom ima tri do četiri puta veću šansu da postane alkoholičar. Ekološki faktori uključuju društvene, kulturne i bihevioralne utjecaje. Visok nivo stresa i anksioznost, kao i niski troškovi i lak pristup alkoholu, povećavaju rizik. Ljudi mogu nastaviti da piju djelomično kako bi spriječili ili poboljšali simptome povlačenja. Nakon što osoba prestane piti alkohol, može doći do niskog nivoa povlačenja koji traje mjesecima. Medicinski, alkoholizam se smatra i fizičkom i mentalnom bolešću. Upitnici i određeni testovi krvi mogu otkriti osobe sa mogućim alkoholizmom. Zatim se prikupljaju dodatne informacije kako bi se potvrdila dijagnoza