Ana Brnabić, koja trenutno vrši dužnosti predsjednice Vlade Srbije ovih dana se nalazila u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini, upravo u danima kada je u Srebrenici obilježena 24. godišnjica od genocida nad bošnjačkim stanovništvom. Kako god, Srbija i dalje negira da se tu dogodio genocid, a predsjednica Vlade je na pitanja novinara povodom toga odlučila da da diplomatski odgovor, a to se očekivalo i od nje.

Naime, ona je rekla da iako Srbija ne spori da u Srebrenici počinjen zločin, da ona može da se rukovodi samo onim što je reklo najviše zakonodavno tijelo, Skupština Srbije kroz Deklaraciju koja se tiče osude zločina u ovom gradu u Bosni i Hercegovini. Ona je lično izjavila duboko saučešće porodicama i prijateljima žrtava, ali je skrenula pažnju i na to da je u Podrinju ubijeno preko tri hiljade građana srpske nacionalnosti, a da se o tome nikad ne govori u javnosti, što nju lično itekako ljudi.

Priznaje da joj teško pada svaka godišnjica zločina u Srebrenici jer je i ona prije svega samo čovjek, ali da smatra da se srpski narod ne može teretiti za nešto u čemu nije učestvovao, te da Srbija nije ni odgovorna ni kriva za ono što se tu dogodilo, akko nije ni pomagala odgovornim, niti je sama učestvovala.

Njena izjava je pokrenula brojne polemike na društvenim mrežama, ali ovakav odgovor je bio i očekivan od predsjednice Vlade, to je sasvim sigurno. Rado bismo čuli i vaše mišljenje o ovoj temi, pa nam pišite u komentarima ispod našeg današnjeg članka i podijelite svoje stavove o ovom pitanju!

Preporučeno
Loading..