O odjeći:

Odjeća je skupni izraz za predmete koji se nose na tijelu. Odjeća može biti izrađena od tekstila, životinjske kože ili drugih tankih listova materijala zajedno. Nošenje odeće je uglavnom ograničeno na ljudska bića i karakteristika je svih ljudskih društava. Količina i vrsta odjeće koja se nosi ovisi o tipu tijela, socijalnim i geografskim razlozima. Neka odeća može biti rodno specifična.

Fizički, odeća služi mnogim namjenama: može poslužiti kao zaštita od elemenata i može povećati sigurnost tijekom opasnih aktivnosti kao što su planinarenje i kuhanje. Štiti nosioca od grubih površina, biljaka izazvanih osipima, ujeda insekata, krhotina, trnja i bodlji, pružajući barijeru između kože i okoline. Odjeća se može izolirati od hladnoće ili vrućih uvjeta, te može pružiti higijensku barijeru, držati infektivne i toksične materijale daleko od tijela. Odjeća također pruža zaštitu od ultraljubičastog zračenja.

Nošenje odeće je takođe društvena norma, a uskraćivanje odjeće pred drugima može biti neugodno, ili ne nositi odjeću u javnosti, tako da se vidljive genitalije, grudi ili stražnjice mogu vidjeti kao nepristojna izloženost.

Najočiglednija funkcija odeće je da poboljša udobnost nosioca štiteći nosioca od elemenata. U vrućim podnebljima, odjeća pruža zaštitu od opekotina od sunca ili oštećenja vjetra, dok je u hladnim klimatskim uvjetima njegova toplinska izolacija općenito važnija. Sklonište obično smanjuje funkcionalnu potrebu za odećom. Na primer, kaputi, šeširi, rukavice i drugi spoljni slojevi se obično uklanjaju prilikom ulaska u toplu kuću, posebno ako tamo žive ili spavaju. Slično tome, odeća ima sezonske i regionalne aspekte, tako da se tanji materijali i manje slojeva odeće obično nose u toplijim regijama i sezonama nego u hladnijim.

Preporučeno
Loading..