Ovo je sve češći problem koji je jednako zastupljen kod muškaraca kao i kod žena. Međutim dame to mnogo više zabrinjava, pa je na njihovom licu ova estetska i zdravstvena poteškoća dosta manje vidljivija. Podočnjaci, uz to što se smatraju prvim znakovima starenja, u velikom broju slučajeva su prvi sugnal koji nam organizam šalje da sa njim nešto nije baš najbolje. Nije rijedak slučaj da upravo podočnjaci budu prvi signali pojave neke bolesti. Neke od bolesti koje se mogu očitovati pomoću podočnjaka su problemi sa bubrezima, ozbiljna anemija, posljedice stresa, kardiovaskularnih bolesti, pušenja kao i prekomjernog izlaganja suncu.

Anemije se čitaju pod očima

Neke osobe imaju genetsku predispoziciju da od svojih roditelja ili djedova i baka naslijede sklonost tamnijim i otečenim podočjacima. Možda nije poznato široj javnostim ali unos odrešene hrane igra veliku ulogu u nastanku podočnjaka koji se mogu zadržati dosta dugo vremena. Podočnjake razlikujemo prema njihovoj pigmentiranosti, jačini tamne boje, natečenosti, a također imamo i podočnjake kojima je uzrok spuštanje obraza usljed gubitka masnog tkiva, ili kombinacijom svih ovih faktora.

Ukoliko primjetite da vam se tamni kolobari zadržavaju već duže vrijeme, kao recimo nekoliko mjeseci, i u tom procesu postaju nalik na obješene tamne vrećice, smatramo kako je posljednje vrijeme da se obratite svoj doktoru, kako bi mogli da ustanovite vašu krvnu sliku. Naime, anemija je jedan do češćih uzoraka tamnih vrećica koje se nalaze ispod očiju, naročito ako su popraćene glavoboljom, umorom lošem koncentracijom, ili problemima u učenju. Ostatak teksta možete pročitati ovdje.

 

Preporučeno