Šta da uradite ukoliko ste primjetili gljivice na svojim noktima?

Ovo su neka od efikasnih riješenja.

Iako počinje kao žuta ili bijela mrlja ispod nokta na nogama, s vremenom nokat može da zadeblja, pa čak se i raspasti dok gljivice prodiru dublje. Gljivice imaju veću vjerovatnoću da se pojave i zadržavaju na noktima na nogama zbog toga što su nožni prsti često zatvoreni u toplom, vlažnom okruženju cipela i čarapa, što je idealno mjesto za razvoj gljivica.

Direktor medicine, armakolog na Farmaceutskoj školi UNC Eshelman u Chapel Hillu i autorica The People’s Pharmacy Joe Graedon, smatra da nije svaki put potreban skupi lijek, nego da i neke od ovih jeftinijih alternativa mogu da pomognu:

1. Mješavina Liserina i alkoholnog sirćeta
Tekućina za ispiranje usta Listerine sadrži sastojke kao što su mentol i timol koji imaju anifunglana svojstva, a ocat je kiseli pa će stvoriti negostoljubivu okolinu za gljive.

Kombinujte ove dvije tekućine u jednakom omjeru i potopite nožne prste u dobivenu mješavinu, idealno bi bilo 45 do 60 minuta dnevno.

2. Eterična ulja čajevca i origana
– Ulje čajevca se već godinama koristi u borbi protiv kožnih bolesti, posebno gljivičnih infekcija – kaže Graedon.
Ulje origana sadrži timol koji isto tako ima antifungalna svojstva. Treba nanijeti par kapljica esencijalnog ulja na zahvaćene nokte dva puta na dan.

3. Eterično ulje od lišća cimeta
Onaj ko ih je imao zna koliko ove gljivice mogu da budu frustruirajuće i koliko ih se teško riješiti. Cimet je odličan u uništavanju gljivica, a njegovo ulje se stavlja direktno na nokat ujutro i navečer.

Preporučeno