Većina ljudi u ovoj zagoneci ne može da vidi konja. Ukoliko vi uspijete vi imate izvanrednu moć zapažanja.

Zagonetka je izjava ili pitanje ili fraza koja ima dvostruko ili prikriveno značenje, izrečena kao slagalica koju treba riješiti. Zagonetke su dva tipa: enigme, koje se obično izražavaju u metaforičkom ili alegorijskom jeziku, koje zahtijevaju domišljatost i pažljivo razmišljanje za njihovo rješavanje, i konundra, koja su pitanja koja se oslanjaju na njihove efekte na udaranje bilo u pitanje ili u odgovor.

Archer Taylor kaže da “verovatno možemo reći da je zagonetka univerzalna umjetnost” i navodi zagonetke iz stotina različitih kultura, uključujući finski, mađarski, američki indijski, kineski, ruski, holandski i filipinski izvori među mnogim drugima. Mnoge zagonetke i zagonetne teme su međunarodno raširene. Međutim, barem na Zapadu, ako ne i šire, “zagonetke su u proteklih nekoliko decenija prestale biti dio usmenog predanja”, zamijenjene su drugim usmeno-književnim oblicima i drugim testovima duhovitosti kao što su kvizovi.

U ocjeni Elli Köngas Marande (izvorno pisanje o malajskim zagonetkama, ali s uvidom koji je prihvaćen šire), dok mitovi služe za kodiranje i uspostavljanje društvenih normi, “zagonetke čine točku igranja s konceptualnim granicama i prelaženjem za intelektualno zadovoljstvo da pokaže da stvari nisu tako stabilne kao što izgledaju “- iako je svrha toga i dalje u konačnici biti” igranje s granicama, ali na kraju da ih se potvrdi

Preporučeno
Loading..