Svi smo se mi vjerovatno i više puta uvjerili u to da čišćenje tepiha nije uopšte tako lagan zadatak, kao što bi se to na prvu moglo učiniti, te da rijetko kad možete biti sigurni da je dovoljno samo da usisate ove površine.

Naime, iako se vama na prvu čini kao da ste usisali sve nečistoće i prašinu, to je daleko od istine, a nedavno je Geraldine Campbell za Apartment Therapy odlučila da otkrije jedan odličan trik koji bi svi trebali da primjenjuju, to jest, barem oni kojima je zaista stalo da njihov dom bude čist i uredan, a ne samo da izgleda tako kada dođu drugi ljudi.

Ono što biste trebali da uradite prilikom usisavanja, jeste da nakon što svoj tepih usisate kao što bi to inače uradili, da ga onda okrenete na suprotnu stranu, te i nju usisate. Na taj način ćete još temeljitije da pokupite prašinu koja se taloži u vašem tepihu. Nakon toga vratite tepih na ispravnu stranu, samo da biste još jednom usisali gornju stranu tepiha.

Najbolje bi bilo kada biste ovo ponavljali sve do trenutka kad shvatite da više na podu ispod tepiha ne ostaju tragovi prljavštine i prašine, što je pokazatelj da ste dovoljno usisali tepih, te da je on tek tada čist i siguran da se na njemu igraju djeca ili da i vi ponekad sjedete na njega, iako će vas mnogi stručnjaci silno da mole da ne činite to, kako je i dalje to jako kritično područje kada su u pitanju bakterije i prljavština.