Kada je riječ o pandemiji korona virusa na Balkanu, može se vidjeti da je stanje lošije nego što je to bilo prije nekoliko sedmica, a to se posebno vidi po povećanom broju zaraženih osoba, posebno u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji.

Posebno je veliki broj zaraženih u manjem entitetu u Bosni i Hercegovini, odnosno u Republici Srpskoj, pa je tako načelnim Prijedora Milenko Đaković ovih dana izašao sa važnim saopštenjem za građane iz ovog grada. On je rekao kako je vidljivo da su se građani i previše opustili i da mali broj njih nosi maske, i da se masovno okupljaju i to posebno po kafićima i restoranima.

Zbog svega ovog pojačane su i policijske patrole po gradu, a krenule su i inspekcije koje upozoravaju građane da nose maske ako su u ztvorenim prostorima, i da se ne dozvoljavaju masovnija okupljanja. Isto tako, Đaković je upozorio ako se trend broja zaraženih nastavi da će biti primoran da ponovo uvede mjeru u kojima će kafići i restorani opet prestati sa radom. Također je napomenuo da uskoro kreće masovna dezinfekcija po gradu.

Najavio je da će to krenuti od manjih mjesta i objekata od društvene važnosti i da će se dalje širiti prema ostalim mjestima sve do centra grad Prijedora. Rekao je da je do sada Prijedor bio jako odgovoran kada je epidemija u pitanju, i da je imao samo oko 70 zaraženih osoba, a upravo zbog toga načelnik Đaković želi da tako i ostane, pa makar to i zahtijevalo vraćanje nekih mjera zaštite, kao što je zabrana rada za kafiće i restorane, mada se ta opcija samo još uvijek razmatra.

Preporučeno