Kako se vremena mijenjaju, napreduju tehnike, raste privreda i zarade tako rastu i naše potrebe pa se shodno tome javljaju i razne vrste poslova, svakakva radna mjesta koja treba da proprate sve te novosti u našim svakodnevnicama i životima.

Ljudi tako svaki dan idu na posao, rade svojih osam ili više sati, idu umorni kući i tako opet sutradan, pa se raduju mjesečnoj plati koja im treba za svaki dan u životu. I tako jedan krug koji se mota i tako vrti cijeli naš život. Sigurno je svako od nas bar nekad poželio da ne radi ništa a da plata liježe na račun, ali to ipak nema nigdje.

Ili ipak ima? Naime, u Švedskoj je objavljen jedan jako smiješan oglas – tražimo nekoga ko neće ništa da radi, a imat će platu kao dio jednog umjetničkog projekta. Naravno da se odmah pomislio na neku šalu ili skrivenu kameru ali u stvari je tačno i istina je. Priča o ovakvom radnom mjestu je počela prije dvije godine kada je raspisan konkurs za umjetnike koji su pozvani da osmisle novi izgled željezničke stanice u Goteborgu. NAgrada je iznosila nevjerovatnih 670 hiljada eura.

Umjetnici Jakob Senneby i Simon Goldin su podijelili i odlučili da novac od svoje nagrade iskoriste za plaćanje nekog čovjeka koji ne radi ništa, i tako, s tom namjerom, su osnovali fondaciju kako bi izbjegli oporezivanje novca od nagrade i sav novac planirali su za platu tog jednog radnog mjesta. Preračunali su da bi tog radnika mogli da plaćaju slijedećih 120 godina.

I sad pažnja- onome ko pristane na ovo radno mjesto zagarantovano je zaposlenje do penzije, zajedno sa platom od dvije hiljade eura, plus uobičajene premije kao godišnje povećanje, godišnji odmor itd.

Preporučeno