Ukoliko i vi imate bijele mrlje na jeziku, nemate potrebe da se brinete, jer su one uglavnom beningne i bezopasne.

Ali, u određenim situacijama mogu biti znak opasnih oboljenja, kao što je najgora bolest.

Evo zbog čega se pojavljuju bijele mrlje na vašem jeziku.

Bijele mrlje koje se javljaju na dijelu jezika mogu da ukazuju na gljivičnu infekciju, što je jako čest slučaj ukoliko ste uzimali antibiotike. One se najčešće pojavljuju kod dojenčadi i kod starijih osoba. Isto tako, osobe s dijabtesom mogu da budu sklonije gljivičnim infekcijama, a oralni inhalanti za astmu isto tako ih može uzrokovati.

Drugi uzrok bijelih mrlja na jeziku može da bude leukoplakija. Ovo stanje se često javlja kod osoba koje konzumiraju ili koriste duhanske proizvode.

U ovom slučaju je potrebno da istog trenutka posjetite doktora zbog toga što one mogu da prouzrokuju najgoru oralnu bolest.

Lichen planus, koje je rijetko stanje osipa, isto tako može uzrokovati pojavu bijelih pruga na vašem jeziku. U ovom slučaju, uz osip, koji se pojavljuje i na drugim dijelovima tijela, a posebno na zapešću, podlakticama i iznad gležnja, možete osjetiti i svrbež.

Osip se najčešće pojavljuje prvo u ustima, a ukoliko primjetite bijele pruge ili čipkaste bijele uzroke, trebali biste posjetiti doktora.

Isto tako, lichen može biti posljedica upotrebe duhana, a u ovom slučaju simptomi se najčešće povlače prestankom njegove konzumacije. Bilo kako bilo, jako je važno da pazite i pratite svoje tijelo i organizam koje vam daje znakove da nešto nije u redu.

Preporučeno