Šta da učinite onda kada vam grudnjak postane žut?

Bijeli grudnjak se kupuje pod providnom svjetlošću ili bijelim majicama i haljinama, ali iz različitih razloga nije uvijek moguće odražti savršenu harmoniju. Kao rezultat, stiče se neugodan žućkat ili sivkast ton. Isti se rezultat postiže nepravilnim ili čestim pranjem kao i dugotrajnim “psivnim” skladištenjem.

Evo kako da mu vratite boju:

Kisik izbjeljivač
Proizvod je univerzalan, može da se koristi i u mašini za veš i za pranje ruku, a uz pomoć njega se može izbjeljivati bilo kakva tkanina. Jedina negacija ovakvog alata je to koliko košta. Inače je puno skuplje od svih ostalih vrsta industrijskih izbjeljivača. Koristite ga u skladu sa upustvima na pakovanju, jer će te na taj način postići maksimalan učinak.

Kućno izbjeljivanje
Ukoliko ne rizikujete industrijski izbjeljivač za grudnjak ili niste zadovoljni rezulatom njihove upotrebe, probajte stare provjerene metode “bake”. Nisu toliko agresivni, a po učinkovitosti često nisu lošiji od onih što kupite u marketu.

Peroksid
Ovaj proizvod koji se može kupiti u bilo kojoj apoteci je itekako dobar za čipku ili guipuru i sintetiku te je u stanju da vrati vaš grudnjak u izvornu vijelu boju.

Algoritam ide ovako:
– 3% vodikovog peroksida se mora razrijediti vodom brzinom od dvije kašike, jednog sredstva na litru vode
– natopite veš u otopini oko pola sata
– pa temeljno isperite hladnom vodom.

Vrlo je važno za pranje sintetičkog veša uvijek koristite hladnu vodu, zbog tgoa što u vrućoj vodi tkanina ne samo da požuti, nego se i deformira.

Preporučeno