U današnje vrijeme kada je sve tako ubrzano i dinamično, ostaje nam jako malo vremena kako bi se mogli posvetiti kućanskim poslovima. Ono što u najvećem broju radimo jeste kupovina sredstava za čišćenje, međutim problem predstavljaju sastojci koji stvaraju negativan uticaj na ljudski organizam, ma koliko god da oni bili uspješni u čišćenju. Srećom postoji recept kako da vlastitim rukama napravimo sredstvo za čišćenje koje je također efikasno, ali i dosta manje štetno za ljudsko zdravlje.

Sve što vam je potrebno jeste: jedna šolja vode, četvrina šolje alkoholnog sirćeta, dvije supene kašika maslinovog ulja i 10 do 15 kapi esencijalnog ulja. Sirće je dobro poznato kao univerzalni čistač, maslinovo uljeneće dozvoliti da se rašina tako lako ponovo nakuplja, a esencijalna ulja djeluju antibakterijski i daje prelijep miris. Priprema je sljedeća: Potrebno je da sve sastojke izmješate u jednoj posudi sa špricom (iskorištena sredstva za pranje prozora). Poslije toga, bocu dobro izmućkajte prije upotrebe kako bi se svi sastojci dobro sjedinili.

Ovu tečnost naprskajte na površinu koja želite očistiti, ili na krpu te zatim obrišite površinu. zahavljujući ovom sredstvu, prašinu ćete brisati i do tri puta rjeđe nego inače, a pored toga nečete uništavati vaše zdravlje koje bi štetnim hemikalijama bilo narušeno. Pored ovog, postoji još jedan recept koji ima namjenu isključivo za drvene površine. Kako bi spriječili taloženje prašine, potrebno je da pomiješate jednu supenu kašiku octa i glicerina, pa onda sa tom tekućinom obrišete namještaj. Jedne od najčešćih mrlja na drvenim stolovima jesu prstenovi od čaša koje možete očistiti tako da na tragove nanesete mješavinu ulja i soli, te ih nakon nekoliko minuta prebrišete pamučnom krpom.

Preporučeno