Ovih dana se na Jahorini održava samit koji je okupio predstavnike zemalja iz regiona, a među njima su i predsjednik Albanije, Ilir Meta, kao i predsjednica Vlade Srbije, Ana Brnabić. Na ovom samitu je Meta izrazio žaljenje zbog činjenice da Kosovo ne učestvuje na ovom Samitu, pa je tako ovom prilikom odlučio da javno izrazi želju da Bosna i Hercegovina konačno prizna Kosovo, te da poboljašaju saradnju ove tri zemlje.

Kako god, Ana Brnabić nije mogla da ostane suzdržana na takve komentare, pa je tako odlučila da podsjeti sve prisutne, a posebno predsjednika Albanije da Proces saradnje ne prepoznaje Republik Kosovo, a ni domaćim Samita, kako je to ove godina spalo na Bosnu i Hercegovinu. Naime, Brnabićka je iz poštovanja predložila da se ne spominje ta tema, te je i ona sama izrazila žaljenje jer predstavnici iz Prištine nisu prisutni.

Ipak, njoj je to samo još jedan od brojnih dokaza u nizu kako zapravo Priština gleda na tu saradnju, te da im zapravo nije ni stalo do iste. Ono što je Ana Brnabić dalje iznijela u svom obraćanju jeste da ona tvrdi da nećemo imati stabilne odnose u regionu, što ide u svačiju korist, sve dok svi ne postanu članice Europske Unije, pa to treba da bude zajednički cilj na kojem treba da se radi u budućem periodu.

Kako god, ovih dana su se privatno sastali i Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Ana Brnabić, pa su njih dvoje razgovarali o poboljšanju odnosa između Bosne i Hercegovine i Srbije.

Preporučeno
Loading..