Ono što većina ljudi ne zna jeste da boja vašeg jezika također može da otkrije neke detalje koji se tiču vašeg zdravlja. Naime, u našem današnjem članku vam donosimo kakve je moguće promjene uočiti na jeziku, ali prije toga je neophodno da znate kako to izgleda zdrav, normalan jezik. Naime, boja vašeg jezika, ako je sve kako bi trebalo da bude, treba da je ružičasta bez ikakvih blijedih ili tamnih područja na njemu.

Površina inače treba da bude glatka, bez ikakvih naslaga ili sa tek primjetnim tragovima strogo bijele boje. Ako se te naslage dobro vide, to je pokazatelj da se na jeziku skupilo previše štetnih tvari, te da unosite u svoj organizam i više nego dovoljno mliječnih proizvoda, što suprotno opće prihvaćenom mišljenju ne mora nužno da bude dobra stvar. Zdrav jezik ne može da bude suh, nego je uvijek malo vlažan.

Ako imate jezik bijele vode nakon buđenja, to jednostavno može da bude znak da ste se prehladili ili da imate neku alergiju, a ako je obuhvaćena njegova cijela površina, tada je u pitanju upala okusnih bradavica, što je problem sa kojim se jako često muče osobe koje konzumiraju cigarete.

Bijele mrlje isto tako mogu da budu pokazatelj gljivične infekcije, a na jeziku se može javiti i svojevrsni osip, sličan osipu koji možete primjetiti na drugim dijelovima tijela, a i ovo se uglavnom veže za pušače. Bijele mrlje nisu najčešće opasne po zdravlje, te je samo bitno da vodite bolju brigu o higijeni svoje usne šupljine, te da se što prije riješite cigareta.

Preporučeno
Loading..