Svako od nas ima neki tik ili neku ružnu naviku koje bismo se što prije voljeli da riješimo, a iako uglavnom one samo smetaju drugim ljudima kojima na taj način smetamo, postoje i one navike koje uopšte nisu zdrave za naš organizam, a u našem današnjem članku vam donosimo šta znači to što neki ljudi dok spavaju škripe svojim zubima. Ko god je dijelio krevet sa osobom koja ovo radi, zna da je riječ o itekako neugodnom osjećaju.

Naime, dugo vremena se smatralo da je neusklađenost i neproporcionalnost donje i gornje vilice uzrok ove pojave, ali izgleda da je ipak stvarnost nešto drugačija. Naime, ovo se može povezati i sa raznim unutrašnjim poremećajima kao što su tjeskoba, anksioznost, stres, napetost, a sve su to odlike života u kojem svi mi danas živimo, te kojem se nastavljamo da prilagođavamo iako bi ustvari trebali sebi da prilagođavamo stil života.

Isto tako škripanje zubima se veže sa psihološkim problemima više nego sa problemima fizičke prirode, pa je to ono na što biste trebali da obratite pažnju ako primjetite da to radite vi ili neka osoba iz vaše blizine. Još jedan faktor koji utječu na ovu pojavu jeste genetika.

Dalje, škripanje zubi ima veću vjerovatnoću da će mučiti pušače u odnosu na nepušače, a dokazano je da uzrok ove pojave mogu da budu prekomjerna konzumacija alkohola, kao i brojnih drugih opijata i droga koji su danas dostupni na svakom koraku, a kojem uglavnom se serviraju mlađim generacijama koji su povodljiviji i više avanturistički nastrojeni prema takvim supstancama.