Sigurno se i vama barem nekoliko puta u životu desilo da ste imali grčeve, a većina ljudi se zna požaliti da ih grčevi uhvate navečer pred spavanje ili ujutru dok se njihovo tijelo budi. Inače je riječ o itekako neugodnoj pojavi, pa nije ni čudo što bi je se svi rado riješili. Ono što su pokazala istraživanja jeste da se grčevi mnogo češće dešavaju u ljetnom periodu nego u zimskom, te da su oni zapravo povezani sa problemima sa nervima, više nego sa problemima sa mišićima.

Upravo zbog toga, kako je nervni sistem više obnavlja ljeti u odnosu na zimsku sezonu kada naše tijelo prolazi kroz pojavu manjka vitamina D, to se i grčevi češće javljaju. I drugi su uzroci ovih pojava, među kojima je i fizička aktivnost zajedno sa dehidracijom. Isto tako i dugo stajanje, kao i korištenje diuretika mogu da uzrokuju da vam se češće javljaju grčevi.

Trebali biste obratiti pažnju i na to da li unosite dovoljno kalcija ili magnezija u svoj organizam, te još jedan od potencijalnih uzroka jeste dijabetes. Provjerite da li imate problema sa bolestima respiratornog sistema.

Jedna od preventivnih mjera da biste se riješili grčeva je u svakom slučaju istezanje mišića, što se u većini slučajeva zna pokazati kao dobar, iako posve jednostavan savjet. Dobro je to da to radite prije spavanja, a ono što se još preporučuje jeste da tada u svoju ishranu ubacite malo više magnezija, kojeg inače ima u grahu, te u orašastim plodovima, zajedno sa lisnatim zelenim povrćem i cjelozrnim žitaricama.

Preporučeno
Loading..