Činjenica je da jako veliki broj ljudi odmah nakon jutarnje kafe koju popiju mora odmah i da obavi nuždu. Dok su neki već navikli na taj osjećaj i tvrde da je to nešto sasvim prirodno, ima i onih koji se jednostavno plaše da to nije neki zdravstveni problem koji imaju. Kako god, naučnici sa Univerziteta u Teksasu su sproveli jedno istraživanje upravo na ovu temu.

Tokom svog istraživanja su tri dana štakorima davali kafu koja je utjecala na pokretljivost mišića crijeva, i to nezavisno od doze kofeina koju su štakori unosili u svoje tijelo. Zbog toga su i oni morali da obave fiziološke potrebe mnogo brže nego što bi inače njihovo tijelo osjetilo za tim potrebu. Primjetili su svi da se čak i broj bakterija u njihovom izmetu ovom prilikom smanjio.

Ono što je zanimljivo jeste što bi i bezkofeinska kafa kasnije također isto djelovala na njihova crijeva, što je dokazalo da je ustvari i riječ o navici i rutini na koju se naše tijelo navikne. Uglavnom se pretpostavlja da su za laksativno djelovanje kafe upravo zaslužna njena kisela svojstva, koja aktiviraju rad probavnog sistema zahvaljujući klorogenoj kiselini iz kafe koja povećava i nivo želučane kiseline.

Tako da kada idući put budete imali ovakve probleme, nema razloga da se brinete i oko toga, nego samo imajte na umu da je to korisna rutina na koju ste navikli svoje tijelo. Da li vi imate još neke rutine koje vam se znaju pokazati od koristi s vremena na vrijeme? Pišite nam u komentarima ispod našeg današnjeg članka.