Ulje origana vjekovima je jedno od najtraženijih prirodnih lijekova za raznorazne zdravstvene probleme. Ovo moćno oružje smatra se jednim od najsnažnijih prirodnih antiobiotika, a zbog svoje jačine, sa njegovom konzumacijom treba biti posebno oprezan kod unutrašnje ili spoljašnje pripreme. Uvijek ga je potrebno miješati sa drugim jesrivim uljima. Ruski doktor otkrio je koja su ljekovita svojstva ulja origana.

Jak antibiotik

Mnoge studije su pokazale da ulje divljeg origana ima veoma snažna antibakterijska svojstva, pa se zbog toga smatra jako dobrim saveznikom u borbi protiv više od 30 vrsta bakterija, u koje se svrstava i ešerijhija koli, koja zna da stvori velike zdravstvene probleme. Jednako je uspješan i kod liječenja glivičnih infekcija. Pored toga, često ga koriste ljudi koji imaju atletsko stopalo ili u nekim slučajevima gljivice na nogama.

Pomaže kod problema sa probavom

Dobro zdravlje zavisi od dobre probave. Ulje origana stimuliše protok žuči u probavni sistem i na taj način poboljšavasam proces varenja. Ima sposobnost da smanji nadutost i stvaranje gasova i pomaže u regulaciji želućanih kiselina.

Ublažava respiratorne probleme

Nekoliko istraživanja je pokazalo da je ulje od origana izuzetno djelotvorno i kod bronhitisa, astme i respiratornih problema, koji su izazvani nekom vrstom prehlade ili gripe. Jedan od njegovih esencijalnih sastojaka karvakrol, bori se protiv infektivnih organizama u infekciji dornjih disajnih puteva, ali je također djelotvoran i kod infekcije donjeg dijela respiratornog aparata. Također ima i blago sedativno dejstvo kod respiratornih problema koji su izazvani alergijama te ublažava reakciju tijela na alergene. Rekao je ruski profesor Sergej Bubnovskij.

Preporučeno