Sredinom osamdesetih godina, dogodila se jedna od najvećih nesreća ikad koje su izazvane ljudskom rukom. Riječ je o nuklearnoj katastrofi koja se desila u Černobilu, a ovih dana se širom svijeta itekako govori o toj temi, zahvaljujući seriji iz HBO produkcije koja je obradila motiv černobilske nesreće i pokušala na svoj način da približi publici šta se sve tada izdešavalo u ovom dijelu svijeta.

Kako god, svima je poznato da je černobilska zona zbog radijacije morala da bude evakuisana, ali ono o čemu se rijetko u prošlosti govorilo jeste da vlast nije mogla za sve da obezbijedi alternativni smještaj, pa su neki od njih odbili da napuste svoje domove. Bilo je i onih iz starije populacije koji nisu željeli da napuste jedini dom koji su poznavali cijelog svog života, a jedan od njih je i dan danas živ.

Ivan Šamjanok ima 90 godina, te danas živi samo par kilometara izvan zabranjene zone. Ivan i njegova supruga, koja je nedavno preminula, nisu željeli da napuste svoj dom, a nikad se nisu pokajali zbog svoje odluke. S njima u selu su ostali još neki stariji, ali su vremenom oni preminuli, pa su ostali samo Ivan i njegov rođak koji živi na drugom kraju sela.

Što se tiče Ivanovog zdravlja, priznao je da ga s vremena na vrijeme obilaze doktori, koji su uvijek iznova fascinirani time kako se on dobro drži s obzirom na to gdje je proveo 30 godina, ali i na to koliko mu je godina. Šta vi mislite o ovome?

Preporučeno
Loading..