Da li ste se ikada porezali dok se brijete?

Kada se ovo dešava, krvni ugrušci spašavaju stvar. Oni će zaustaviti krvarenje, a kada obave posao, raspadaju se, a nekad stvari krenu krvio…

Kada se krvni ugrušci ne raspadnu, mogu da budu veoma ozbiljan problem i voditi do opasnih situacija. Iz krvnih žila mogu da putuju po cijelom tijelu, a najčešće su to noge, i to pogotovo ukoliko dugo sjedite.

Moguće je dobiti i u arterijama, koje prenosi kisik kroz tijeli, iz srca do stanica u samom tijelu. Rezultat može da bude zaista zastrašujući zbog toga što tako srce, mozak i pluća, mogu ostati bez kisika te uzrokovati srčani infarkt ili moždani udar.

Krvni ugrušak se može i stvoriti u venama koje krv vode do srca, a kada se to dogodi simptomi se javljaju postepeno, ali i dalje mogu značiti probleme.

Ukoliko naučite prepoznati simptome, znat ćete da je veoma važno odmah pozvati doktora i tako sebi možete spasiti život.

Ruke i noge
Kada se krvni ugrušak formira u venama nogu ili ruku, duboko ispod kože, to se naziva duboka venska tromboza. Ovo je opasno zbog toga što ugrušak može da putuje od srca do pluća. Do duboke venske tromboze može doći ukoliko se dugo vremena niste kretali ili ste bili na operaciji ili dugom letu.

Odmah potražite pomoć ukoliko primjetite ove simptome:
Oticanje: ovo se može desiti na istom mjestu gdje se ugrušak razvio ili na cijeloj ruci ili nozi.

Promjena boje: Možete primjetiti da su vam ruke ili noge plave boje ili noge crvene.

Nastavak teksta možete pročitati na linku OVDJE.

Preporučeno