Vjerujemo da se svaka žena sigurno bar jednom u životu zapitala da li je trudna.

Osim što je trudnoća prvenstveno povezana sa izostankom mjesečnice, postoji i veliki broj drugih simptoma koji bi mogli da ukažu na to da ste trudni čak i prije njenog izostanka.

Naravno, ne morate imati sve simptome da bi mogli doći do zaključka da ste trudni, dovoljni su samo neki. Mi vam donosimo najčešće koji se javljaju kod većine žena. Upoznajte se s njima prije nego što posegnete za testom.

Glad
Nastupom trudnoće dolazi i do veliki promjena u ženinom tijelu. Rastu novi organi koji će pomoći ženi da dijete donese na svijet. Razvija se posteljica, plodna voda i pupčana vrsta, a sve to traži dodatnu energiju. Upravo radi toga vjerovatno češće osjećate glad i imate pojačan apetit. Vrlo je važno znati da se simptomi gladi mogu javiti i za vrijeme PMS, ali i kod depresije i tjeskobe.

Mučnina
Mučnina je itekako jasan pokazatelj trudnoće, posebno ukoliko ne prestaje ni poslije par dana. Kod onih kod kojih se mučnina i povraćanje javljaju u prvim mjesecima trudnoće vrlo lako mogu zaključiti da su trudne, za to je odgovoran hormon HCG koji održava trudnoću i spriječava pojavu menstruacije. Ukoliko vam se mučnina i povraćanje javljaju vrlo često, javite se ljekaru kako bi mogao redovno da kontroliše i vaše stanje u toku trudnoće.

Gadljivost na hranu
Kod trudnica se javljaju jači osjeti mirisa i okusa, osjetila su im puno puno bolja.

Nastavak teksta možete pročitati na linku OVDJE.

Preporučeno