Puževi u suštini predstavljalju ogroman problem u baštama i msatraju se velikim štetočinama. Oni su u stanju da za vrlo kratko vrijeme naprave ogromnu štetu na taj način što mogu da pojedu mlad tek rasadu tek isklijale biljke, mladi bosiljak i salatu. Međutim baštovani su otkrili trik pomoću kojih bi se mogli riješiti puževa.

1 Kukuruzno brašno

Ovo brašno privlači puževe, a to je za njih fatalno. Navečer teglu sa kukuruznim brašnom stavite u baštu, a već narednog jutra ćete moći pronaći nekoliko uginulih puževa. Ovaj postupak možete da ponavljate sve dok bude bilo potrebe za tim.

2. Pivo

Također puževi veoma mnogo vole pivo, ali ga ne mogu podnijeti. U jednu plitku posudu naspite pivo, kao recimo neki mali tanjirić koji se stavlja ispod saksije. Ujutru ćete u njima pronaći nekoliko puževa koji su se toliko napili da su na kraju i umrli od alkohola.

3. Ljuske od jaja i talog od kafe

Puževi nisu sposobni da pređu preko ljuske jajeta i ona, odnosno tačnije njene ivice ih režu. Dok u drugom slučaju talog od kafe odbija puževe. I tako možete od ljuski da napravite jednu barijeru, isto kao i od taloga kafe.

4. Pijesak

Isto kao i ljuska od jajeta, pijesak će oko vaše bašte da napravi jedan vid zaštite. Puževi neće moći da pređu preko nje te će na taj način vaša bašta ostati zaštićena.

5. Amonijak

Sa jednim dijelom amonijaka pomiješati 6 dijelova vode. Onda sa tim sredstvom isprskajte čitavu baštu i puževi će povući iz vaše bašte.

Preporučeno