Zima je uveliko stigla, snijeg je počeo da pada, temperature su pale ispod nule i vrijeme je da se slojevitije oblačimo ali i da grijemo naš životni prostor u kojem boravimo. Mnogi načini se koriste od centralnog grijanja pa do privatnih postanica koje se prave u kućama i nastambama. Ovaj čovjek međutim ima nešto puno moćnije da vam pokaže.

Postoji vrlo visoka cijena grijanja za Vujić, pogotovo kada je drvo poravnano, ugljen, struja, sada klasična peleta od drveta.

“Međutim, Rade Vujić iz sela Sitneš kod Srpca je smanjio količinu visokokvalitetnog i jeftinog grijanja i usavršio proizvodnju peleta, od ambroza i napravio nešto posebno na svom kraju”

Sada su sobe njegove porodice jako vruće, peć više nije odbačena ili više ne želi uštedjeti na grijanju, sada trošak grijanja za razliku od grijanja na drva, ugljen, struju i pelete, jer drveni peleti troše zimi 30 hiljada dinara po toni.

“Dakle, ova peleta ambroza koju sada napravim sa ovom biljkom koju sam pokupila i napravila da košta oko 1.800 dinara po toni, što je samo cena struje i ništa više, Ambrose je biljka koju svako želi da se iskorijeni, ali nije uspevamo, barem imamo svuda, što znači da je sirovina za moju peć bukvalno ispod mog prozora i po cijelom mojem polju, tako da nema razloga da se barem iz moje perspektive.

Međutim, vrlo brzo se pelet njegove produkcije čuje u cijelom njegovom dijelu, sada se Radet mnogo čudno pita u njegovoj nevjerici da je uspio i vrlo sumnjičavo slušao njegove priče o njegovoj ručno napravljenoj opremi i njegovoj izumljenoj tehnologiji. “

Preporučeno
Loading..