Radnici koji su zaposleni na aerodromu u Abu Dhabiju bili su zapanjeni nakon što je 123-godišnjak prošao kroz jedan od njihovih terminala. Konkretno, u pasošu putnika čije je ime Swami Sivanande stoji crno na bijelo da je on zapravo rođen 8. augusta. 1896 godine u Behaliju. Svami je tada putovao u London i kao polazišno mjesto je izabrao Kolkutu i to preko agencije Etihad Airways, a bio je primoran da presjeda u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Ukoliko su podaci koji pišu u njegovom pasošu tačni, Sivananda se tu tom slučaju smatra najstarijim čovjekom koji je ikada hodao zemljom. Sivananda je izgubio oba roditelja kada je imao samo 6 godina, a nakon toga ga je ostatak rodbine odlučio dati duhovnom guruu sa kojim je putovao po Indiji prije nego je odlučio da svoje korjene pusti u Varanasiju. Zaista je teško reći da li Sivananda ima 123 godine, jer je jedini pisani dokument o njegovim godinama zapravo onaj iz matične knjige. Mada, Svami izgleda sasvim odlično za svoje godine, i to nekoliko desetljaća mlađim za svoje stvarne godine, a to pripisuje celibatu, jogi i disciplini.

Inače kako se smatra prema službenim podacima, najstarija osoba do sada je Jeanne Calment iz Francuske, koja ima 122 godine i 164 dana. Onaj je čak upoznala i Vincenta Van Gogha u dobi od 12 ili 13 godina. Sa druge strane pak, najtarijim muškarcem se smatra Jiroemon Kimura iz Japana, koji je živio 116 godina i 54 dana. Trenutni rekord drži Susannah Mushatt Jones iz Amerika, a za nju se zna da je rođena 1899. godine.

Preporučeno