Modne blogerice su ovih dana dokusirane na veliki broj tretmana koji se mogu odraditi od kuće, pa tako da nikad nije bilo više savjeta i trikova o njezi kože i kose nego sada. Međutim, u čitavom moru sličnih, jedan tretman se izdvojio više od drugih. Naime, radi se o rižinoj vodi, a premda se ova smjesa koristi već nekoliko godina, spominje se i da je blagotvorna za njegu kose, i to tek onda kada je izazvala opće interesovanje. Sve što će vam trebati za ovu domaću kremu, vjerujemo da već imate u kući, a to su riža i voda.

Rižu je prvo potrebno isprati i ostaviti da se ocijedi u poklopljenoj posudi 24 sata. Poslije toga, dobijenu tečnost ulijte u bocu sa raspršivačem i to je sve, imate gotov “čarobni” serum za svoju kosu koji možete da iskoristite već kod sljedećeg pranja. Odri Viktorija jedna je od korisnica interneta koja preporučuje upotrebu rižine vode, a tvrdi da je nije potrebno koristiti više od dva puta mjesečno, jer je ovaj tretman jako intenzivan, čak iako je prirodan.

Nakon što na uobičajen način svoju kosu operete šamponom i regeneratorom, nanesite rižinu vodu, dobro utrljajte u sam korjen kose i ostavite da odstoji 15 minuta. Naposlijetku je potrebno samo da isprete vašu kosu sa običnom vodom, ali ne u potpunosti. Inače, ukoliko niste znali, ovaj tretman svoje korjene vuče iz stare japanske tradicije yu – su – ru, sa kojom stoljećima žene u Japanu koriste rižinu vodu kako bi na taj način ojačale svoju tanku dlaku i pospješile njen rast.

Preporučeno