Rep epidemije je najvnoviji izraz koji se mogao čuti u posljednje vrijeme od kako smo se počeli boriti sa korona virusom. Juče ga je upotrijebio i epidemiolog iz niša dr. Branislav Tiodorović, a zatim je epidemiolog dr. Predrag Kon objasnio šta to tačno ustvari znači. Evo o čemu se radi i koliko je taj “rep” zapravo opasan. “Ono što se događalo u velikim gradovima sa zakašnjenjem se počelo javljati na jugu Srbije a procjenjuje se da će trajati još neko vrijeme tako da ćemo i nakon Uskrsa imati rep epidemije” rekao je juče dr Tiodorović.

Također je apelovao na građana da se pridržavaju mjera i da ostanu u svojim domovima. “Bolje je nego što je bilo ali sada nam treba mnogo jača disciplina. Kako bismo istjerali narednu sedmicu, trebaće nam mentalna stabilnost i volja, kako bi se sve ovo završilo što prije” rekako je Tiodorović. Rep epidemije bila je tema i redovnog presjeka stanja oko korona virusa, a dr Kon je, dok je odgovarao na pitanja novinara, objasnio o čemu se zapravo tu radi. Na kraju se ispostavilo da taj rep uopšte nije naivan. “U pandemijskim procesima ovog tipa sve traje od 6 do 8 sedmica.

Međutim postoji mogućnost da imamo i produženje epidemije ukoliko se građani ne budu pridržavali mjera koje su donesene, što bi se moglo odužiti na 12 do 13 sedmica. A rep- to je zapravo kada se epidemija ugasi a ostane nam osjetljivost djece i starijih osoba, a virus se vrati nazad. Da li će to biti u ovoj ili sljedećoj sezoni … Može se desiti i ponovo na ljeto, što je mnogo manja šansa, ali naredne zime je sasvim moguće, ali to opet zavisi od virusa” rekao je Kon.

Preporučeno