Ispred hrama Isusa Spasitelja u Banja Luci sinoć se pojavio Draško Stanivuković član PDP-a. Stanivuković se inače pored ostalih našao na potjernici PU Banja Luka.
On je ubrzo nakon pojavljivanja uhapšen od strane inspektora u civilu ali i uz pomoć redovne policije.
On je istakao da policija navodno traga za njim dok on slobodno hoda. Rekao je da je prošao pore policije slobodno a i dalje je napotjernici. Istakao je da ga njihovi zakoni ne interesuju i da je bio u sredini kolone koja se kretala. Istakao je da potjernice treba da se raspišu prema ubicama i kriminalcima.

Rekao je da mu se želi natovariti to da je on broj jedan neprijatelj.
Istakao je da ga mogu držati u ćeliji koliko god žele ali da ga neće zaustaviti.

Hapšenje je čin hapšenja i odvođenja u pritvor, obično zato što su osumnjičeni za izvršenje ili planiranje zločina. Nakon što je osoba odvedena u pritvor, oni se mogu dalje ispitivati ​​i / ili optužiti. Hapšenje je postupak u sistemu krivičnog pravosuđa.

Policija i drugi policajci imaju ovlašćenja za hapšenje. U nekim mjestima je dozvoljeno hapšenje građana; na primjer, u Engleskoj i Velsu, svaka osoba može uhapsiti bilo koju osobu koja ima razumne osnove za sumnju da je počinila krivično djelo, iako se prije poduzimanja takvih mjera moraju ispuniti određeni uvjeti. . Slične ovlasti postoje iu Francuskoj, Italiji, Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj, ako je osoba uhvaćena u djelu zločina i nije voljna ili sposobna dati valjanu osobnu iskaznicu.

Kao zaštita od zloupotrebe ovlasti, mnoge zemlje zahtijevaju da se uhićenje mora izvršiti iz potpuno opravdanog razloga, kao što je zahtjev za mogućim uzrokom u Sjedinjenim Državama. Štaviše, vrijeme kada se osoba može zadržati u pritvoru je relativno kratko (u većini slučajeva 24 sata u Ujedinjenom Kraljevstvu i Francuskoj i 24 ili 48 sati u Sjedinjenim Državama) prije nego što se pritvorena osoba mora optužiti ili osloboditi.

Preporučeno
Loading..