Seka Aleksić je već dugi niz godina jedna od najzapaženijih estradnjakinja i jedna od najatraktivnijih srpskih pjevačica.

Avion ili avion je avion sa nepokretnim krilima, koji se potiskuje iz mlaznog motora, propelera ili raketnog motora. Avioni dolaze u različitim veličinama, oblicima i konfiguracijama krila. Širok spektar upotrebe aviona uključuje rekreaciju, prijevoz robe i ljudi, vojsku i istraživanje. Širom sveta, komercijalna avijacija prevozi preko četiri milijarde putnika godišnje na avionima i prevozi više od 200 milijardi tona tereta [2] godišnje, što je manje od 1% svjetskog teretnog prometa. Većinu aviona prevozi pilot u avionu, ali neki su dizajnirani da budu daljinski ili kompjuterski kontrolirani.

Braća Rajt su izmislili i leteli prvim avionom 1903. godine, prepoznat kao “prvi održani i kontrolisani let avionom sa teškim vazduhom”. Oni su nastali na djelima Georgea Cayleya iz 1799. godine, kada je postavio koncept modernog aviona (a kasnije je izgradio i letio modelima i uspješnim jedrilicama za prijevoz putnika). Između 1867. i 1896. godine, nemački pionir avijacije čovjeka Otto Lilienthal proučavao je i letove teže od zraka. Nakon ograničene upotrebe u Prvom svjetskom ratu, tehnologija zrakoplova se nastavila razvijati. Avioni su bili prisutni u svim većim bitkama Drugog svjetskog rata. Prvi mlazni zrakoplov bio je njemački Heinkel He 178 1939. Prvi mlazni zrakoplov, de Havilland Comet, uveden je 1952. godine. Boeing 707, prvi široko uspješan komercijalni mlaz, bio je u komercijalnoj službi više od 50 godina, od 1958. do najmanje 2013.

Preporučeno
Loading..