Do današnjeg dana je u Italiji potvrđeno 470 slučajeva zaraze korona virusom, 12 osoba je do sada izgubilo život, ali i pored toga svega ima i dobrih vijesti. Novi podaci od šefa Civilne zaštite Anđela Borelija navode da su se tri pacijenta u potpunosti oporavila od zaraze. Naime, radi se o tri pacijenta koja su liječena u Rimu od početka februara. To je jedan kisenski par i jedan momak koji se vratio iz Kine. Ovo su ujedno bili i prvo slučajevi pojave ovog virusa u Italiji.

“Tri pacijenta koja su bila pozitivna na aktuelni korona virus su uspješno izliječena. To je bila poruka iz Italije, da je bolest zapravo izlječiva.” rekao je direktor italijanske referentne bolnice za zarazne bolesti Frančesko Vaja. U procesu liječenja, korištene su eksperimentalne metode. Boreli je istakao da je samo 36 oboljelih na intenzivnoj njezi. 9687 testiranja je sprovedeno od petka, a manje od 4 posto je bilo pozitivno testirano, informacije su iz Civilne zaštite. Ono što je precizirao Boreli jeste da su testirane osobe sa simptomima i one koje su bile u bliskom kontaktu sa osobama koje su zaražene. Trenutno se Lombardija smatra najpogođenijom regijom, u kojoj ima 258 slučajeva oboljelih.

Među njima se nalazi i četvero djece od kojih je dvoje u uzrastu između 10 i 15 godina. Pored njih, oboljelo je i nekoliko karabinjera iz Kodonja jer su prije nekog vremena bili na jednoj otproštajnoj zabavi sa kolegom koji je bio zaražen. U gradu Venetu je zaražena 71 osoba i tako je u petak tamo zabilježen i prvi smrtni slučaj od ovog virusa.

Preporučeno
Loading..