Jedan od uobičajnih odjevnih predmeta za sve žene koje žive u konzervativnim islamskim zemljama je u svakom slučaju crna feredža koju svi doživljavaju kao simbol pobožnosti, ali su ipak sve žene obavezne da ih nose. Prošle godine je princ Mohammed bin Salman bio taj koji je u jednom intervjuu nagovijestio da i on smatra da bi trebalo malo opustiti kodeks odijevanja za žene, kako je on to rekao, kako hidžab ne bi više trebao da bude obavezan.

Poslije te njegove izjave nastala je prava revolucija, ali nažalost, nije donešen nijedan formalni akt koji bi ohrabrio žene u što većem broju da skinu feredže sa svog lica. Kako god, mnoge od njih su pokrenule tihe revolte, pa tako sada i dalje nose ogrtače, ali ili otvorene ili one u jarkim bojama, što nije nešto što se često viđa na ulicama ovih zemalja.

Mašal al-Džalud je specijalistkinja za ljudske resurse koja je odlučila da napravi potpunu kulturnu pobunu, pa je tako skinula maramu svog lica i prošetala se tržnim centrom u Rijadu u štiklama, pantalonama i narandžastoj bluzi, izazivajući znatiželjne poglede gdje god da je krenula.

Njen primjer je poslužio kao uzor mnogima, pa je tako i aktivistkinja Manahel al Otaibi također se usudila da skine maramu, te već četiri mjeseca živi u Rijadu bez feredže. Smatra da niko žene ne bi trebao prisiljavati da nose nešto što ne žele, te da se njihova „čistoća“ ne bi trebala mjeriti koliko kože sakrivaju od pogleda. Šta vi mislite o cijeloj ovoj situaciji? Pišite nam svoje mišljenje.