Slovenska vlada je ponovo odlučila da pooštri mjere koje su popstili do sada.

Kod njih se stanje jako smirilo te su oni jedna od prvih zemalja u regonu koji su proglasili kraj epidemije. Sada se čini da je to ipak bila preuranjena odluka, pa su sa porastom broja oboljelih i oni odlučili ponovo vratiti određene mjere, koji bi mogle uveliko uticati na ostale građane regiona čije države ne pripadaju Europskoj uniji.


Dakle, Slovenci smatraju da ovaj porast oboljelih “uvezenim” problemom, pa im je zbog toga najlaše riješenje da uvedu ponovno obavezan karantin za države koje smatraju “opasnim” za prenošenje zaraze. Tako je na primjer, Bugarska, koja je do sad bila na “zelenoj” listi pala za stepenac niže na žutu listu, na kojoj se nalazi samo još par europskih država sa lošijom epidemiološkom slikom. One države koje se nalaze na “crvenoj” listi apsolutno neće moći ući u Sloveniju bez 14- dnevnoh karantena ili PCR testa sa negativnim rezultatom, s tim da test mora biti urađen isključivo u zemljama EU.

Ministar unutrašnjih poslova Slovenije tvrdi kako se sve ovo radi u cilju da bi se spriječilo dalje širenje zaraze. Dakle, prema njihovim izvještajima, od 34 nova slučaja zaraženih korona virusa, devet slučajeva dolazi iz Bosne i Hercegovine, tri iz Srbije, dva iz Rusije te po jedan slučaj iz Amerike i Švedske. Upravo zbog toga se ove mjere uvode za države Bosne i Hercegovine, Kosovo i Srbiju, a ovo pravilo važi i za sve ostale koje su već bile na listi prije.

Isto tako ministar je upozorio da sve koji unesu virus u državu mogu kazneno odgovarati, ako su namjerno prikrili zarazu i dali pogrešne podatke na granicama kada su prelazili.

Preporučeno