Izgleda kao da nema ništa lakše od pranja veša u mašini.

Ali, čak i ovaj trivijalan posao ima mnogo više prepreka nego što smo mogli i zamisliti.

Pretjerano visoka temperatura vode
Odjeća će duže da zadrži svoj oblik i boju istrošiti se sporije ukoliko je perete na nižim temperaturama. Pored toga, topla ili hladna voda se može nositi s prljavštinom jednako kao i vruća. Samo stvari kao što su peškiri ili posteljina mogu da se peru na 90 stepeni zbog dezinfekcije. Sve ostalo se može prati na nižim temperaturama.

Previše omekšivača ili deterdženta
Višak deterdženta može da začepi posudu za deterdžent i uzrokovati neugodan miris, a previše omekšivača samo čini da se odjeća teže ispere. Trebate pažljivo pročitati doze navedene na pakovanju i nemojte zaboraviti da koristite mjernu posudu. Ukoliko su vaše stvari veoma prljave, koristite obični način pranja ili pokrenite dva ciklusa.

Koristite omekšivač za svu odjeću
Osim toga što materijal postaje baršunast, omekšivač olakšava peglanje. Ali u toku vremena smanjuje se i apsorpcija tkanine, tako da je bolje da ga ne koristite za pranje peškira, sportske odjeće ili drugih predmeta od mikrovlakana, spandexa ili elastina.

Prekomjerno pranje trapera
Proizvođači teksasa imaju radikalno mišljenje o ovoj tački: naime, oni savjetuju da odustanete od mašinskog pranja kako bi sačuvali boju duže. Ukoliko niste spremni slijedite upravo ovu preporuku, odnosno optimalan interval između dva pranja je radzoblje od dva do šest mjeseci, zavisno o tome koliko često nosite farmerke i na pojedinačne karakteristike vašeg tijela.

Nastavak teksta možete pročitati na linku OVDJE.

Preporučeno