Lepa Brena važi već dugi niz godina za jednu od popularnijih estradnih zvijezda. Naime, pjevačica je je ovaj put oduševila svoje fanove a posebice one muške jer je objavila fotografiju iz kupatila gdje se vidi da je potpuno razodjevena.


Brena je napisala da je to lijek protiv smrzavanja a pjevačica je potpuno razodjevena i prekrivena pjenom. Inače, Lepa Brena već dugi niz godina važi za jednu od atraktivnijih žena na estradi, dok je u mladosti za vrijeme Jugoslavije žarila i palila a mnogima je i bila jedan od glavnih simbola ljepote. Mnoge djevojke su se ugledale upravo na Brenu koja je u to vrijeme bila jedna od najmodernijih estradnjakinja.

Izgradnju kupatila je najvjerovatnije pokrenuo car Septimius Severus i završio za vrijeme vladavine njegovog sina Karakale. Oni su otvoreni 216. godine. Kupatila su bila smještena u južnom dijelu grada, Regio XII, gdje su članovi obitelji Severan naručili druge građevinske radove: via nova koja je vodila do kupališta, a Septizodium na obližnjem Palatinu.

Da bi se posao završio u vrijeme Caracalla, radnici bi morali instalirati više od 2.000 tona (2.000 tona) materijala svaki dan tijekom šest godina kako bi ga završili između 211 (kada je Severus umro) i 216.

Rad na dodatnim ukrasima nastavio se pod Caracallinim nasljednicima Elagabalusom i Severusom Aleksandrom. Kupatila su najvjerovatnije završavana sa 235. Kasnije su renovacije provedene pod Aurelijanom (nakon požara) i Dioklecijanom. Pod Konstantinom Velikim izmenjen je kaldarijum: 7-8

Zgrada je bila zagrijana hipokastom, sistemom spaljivanja uglja i drva ispod zemlje za zagrijavanje vode koju je obezbijedio posvećeni akvadukt. Kupke su bile slobodne i otvorene za javnost.

Preporučeno
Loading..