Lidija Vukičević je poznata srpska glumica koja već neko vrijeme boravi u Abu Dabiju a fotografije sa tog putovanja objavila je i na društvenim mrežama. Naime, Lidija se uslikala u tradicionalnoj islamskoj odori za ženu pa je pokrivena.

Fanove je zaista fascinirala sve one koji su vidjeli pa su odmah pomislili da se glumica konvertovala na islam. Pogledajte fotografije u nastavku.

Prva džamija na svijetu često se smatra područjem oko Ka’be. Hadis u Sahihu al-Bukhari navodi da je Kaaba bila Prva džamija na Zemlji, a Druga džamija je bio Hram u Jerusalimu . Od početka 638. godine, Sveta džamija je u nekoliko navrata proširena kako bi se smjestio sve veći broj muslimana koji ili žive u tom području ili čine godišnje hodočašće poznato kao jajj (arapski: حج) u grad.

Drugi smatraju da je prva džamija u povijesti bila Kubanska džamija u današnjoj Medini, budući da je to bila prva građevina koju je Muhamed izgradio nakon emigracije iz Meke 622. godine,  iako je džamija ashaba u eritrejskom gradu Massawa mogla konstruisane su otprilike u isto vrijeme.

Islamski prorok Muhamed nastavio je uspostavljanje još jedne džamije u Medini, koja je sada poznata kao Masjid an-Nabavi, ili Poslanikov džamija. Izgrađen na mjestu njegovog doma, Muhamed je sudjelovao u izgradnji džamije i pomogao pioniru koncepta džamije kao žarišta islamskog grada.

Mesdžid al-Nabavi je uveo neke od karakteristika koje su još uvijek uobičajene u današnjim džamijama, uključujući i nišu na prednjem dijelu prostora za molitvu, poznatu kao mihrab, i jezgru propovjedaonice nazvanu minbar. Masjid al-Nabavi je takođe bio izgrađen sa velikim dvorištem, motom koji je bio čest među džamijama izgrađenim od tada.

Preporučeno
Loading..