Nestabilne vremenske prilike nikako da zaobiđu balkansku regiju, a Hrvatska, Bosna i Hercegovinu i Srbija su najviše pogođene kišama koje u pojedinim trenucima izgledaju kao one iz 2014. godine.

One nikako ne izgledaju lijepo, i mogla bi nam se desiti repriza te grozne godine. Pored svih tih silnih kiša, imamo i pojavu grada koji uništava sve pred sobom koji nanosi ogormnu materijalnu štetu na kućama i automobilima, a ona je zabilježena u zadnjih mjesec dana.

Kako je upozoreno iz RMHZ- a, prijeti izlijevanje rijeke Tamiš, a to nikako nije dobro za okolna sela, koja će nakon toga zabilježiti milionske štete, ako se to desi kako u poljoprivrednom, tako i u privatnom sektoru neće biti ni malo dobro. Ako ste imali priliku vidjet fotografije koje su objavljene, možete vidjeti kuće koje su u potpunosti pod vodom i stanovnici ovog kraja su u velikom strahu od poplava a i klizišta.

I ono što je najvažnije i najgore u isto vrijeme je da su od petka konstantne kiše koje će padati od 20 do 50 centimetara po kvadratnom metru na nekim mjestima. Selo Jaša Tomić koje se nalazi na granici sa Rumunijom je već jednom poplavljeno u potpunosti i to 2005. godine. Tada je zabilježena ogromna materijalna šteta, a iseljeno je preko dvije hiljade osoba sa ovog tada jako ugroženog područja. U tom periodu nije bilo struje preko mjesec dana, a preko 700 domaćinstava je iseljeno, tada je i veliki broj života uginulo i udavilo se u nabujalom Temišu.

Preporučeno