Prema istraćivanju naučnika sa uglednog Univerziteta u Oksfordu, Hrvatska, Srbija i Slovenija imaju najstrože mjere od pandemije korona virusa na svijetu. Maksimalnih 100 bodova na rang listi strogoće mjera Oksford Covid – 19 Government Response trackera imaju Hrvatska, Srbija, Madagaskar, Vijetnam, Šri Lanka, Tunis, Uganda- Najmanje bodova od svih ima Kina (42,86) zemlja u kojoj je epidemija prvo izbila i koja je imala nekoliko stotina miliona ljudi pod nekim oblikom karantina, ali je u međuvremenu navodno suzbila epidemiju i ukinula krantin, čak iako se drugi talas epidemije u toj zemlju već polako nazire.

Najpoznatija po svojim blagim mjerama je Švedska, koja je imala naopuštenije mjere na svijetu prije samo sedam dana, kada je imala 42,86 bodova od mogućih sto. Tokom prethodne sedmice ih je nešto pooštrila, podstaknuta dramatičnim porastom umrlih, pa je stoga 5. aprila. imala 52,38 bodova. Osim Švedske i Kine veoma blage mjere imaju Zambija 47,62, Gvatemala sa 52,38, Rumunija sa 57,14 i Kenija sa 59, 52 boda. Pored nabrojanih država također relativno blage mjere su imale i Bolivija sa 61,9 bodova, Alžir sa 61,9, Mongolija 61, 9, Čad 66,67 kao i SAD sa istim brojem bodova.

Potrebno je naglasiti da za neke zemlje nema dostupnih podataka o mjerama zaštite što uključuje Turkmenistan, čiji je režim zabranio da se upotrebljava riječ korona virus u javnosti, Bjelorusiju, čiji je predsjednik Aleksandar Lukašenko svojim građanima poručio da “piju votku kako bi se borili protiv ove bolesti” te je dodao da “Ovdje nema virusa. Ne vidim ih”. Naravno sveobuhvatnu evaluaciju pojedinih nacionalnih strategija biće potrebno da se sačeka kraj pandemije i uporediti ukupan broj oboljelih, hospitalizovanih i umrlih, relativno po broju stanovnika.

Preporučeno