Kakav se imunitet kreira kod pojedinog pacijenta koji je preležao korona virus, i da li postoji kod takvih osoba rizik da se bolest vrati ?Da li postoji šansa, rizik, da nas ponovo pogodi ovaj ili sličan virus, odnosno da se isti scenario ponovi na jesen ili zimu? To je pokušala da objasni dr Darija Kisić Tepavčević. Ona je rekla kako je za stvaranje kolektivnog imuniteta potrebno da barem 70% stanivništva preleži ovu zarazu. Darija se svakodnevno susreće sa pitanjima da li ukoliko pojedinac preleži ovu zarazu, ima dugotrajni imunitet koji ga štiti od ovog virusa.

Na tu temu je rekla sljedeće: Na temelju do sada provedenih istraživanja, studija i eksperimenata, kao i objavljenih članaka i naučnih radova, činjenice kažu da se ovdje radi o jednom jako solidnom imunitetu, međurim postavlja se pitanje koliko zapravo ovaj virus može brzo da mutira. Neminovno je da će s vremenom mutirati, ali za sada mutira dosta sporije, od recimo virusa obične gripe. Međutim, mogao bi nas zadesiti identičan scenario koa kod virusa gripe. Svi smo svjesi da nam svake godine treba nova valcina za gripu, koja se izrađuje od trenutne kombinacije cirkulirajućih sojeva virusa gripa. Ukoliko su promjene tih virusa jako male, ona se radi o sezonskom gripu.

Ali velike mutacije mogu da pridonesu tome da se ponovo formira epidemija”. Također je nagalsila da se rade istraživanja na imunološkom nivou, kako bi se vidjelo koliko se antitijela povećavaju kao i na koji način se održavaju. Problem je u tome što još uvijek nema pacijenta koji je preležao bolest a da je od tog datuma prošlo tri mjeseca. Iz tog razloga još uvijek nema informacija o mogućem imunitetu i koliko bi dugo on mogao da potraje.

Preporučeno