Oprah Winfrey, Kim Kardashian i Anna Wintour imaju jedno zajedničko a to je da sve odlaze spavati oko 22 sata.

Čini se da se ove žene bave nečim zbog toga što tako rano spavanje može imati puno pozitivnih učinaka kako na naše tijelo tako i na naš um. Možda tada nije iznenađenje da neke od najuspješnijih žena danas tako rano završavaju dan da bi se pripremile za naredni.

Iz spavanja izvlačimo ono najviše.

Naše spavanje je podijeljeno u 90. minutne cikluse laganog i teškog sna od dubokog nebrzog kretanja očiju do brzog pokreta oka. Najdublji i najmirniji dio našeg sna je između 22 sata i dva sata ujutro. Ovo znači da biste, kako biste se odmorili, trebali početi spavati rano u ciklusu.

Isto tako, jedno istraživanje kaže da nam spavanje ranije i duže pomaže da zaustavimo negativne i zabrinjavajuće misli koje nas mogu držati budnima tokom noći, što je još jedan razlog za udar u vreću u 22 sata.

Naše se tijelo vraća u formu.

Kada smo u dubokom ciklusu spavanja, naše tijelo se samo liječi stvaranjem hormona rasta i popravka, ova ključna aktivnost će se pobrinuti da budemo u najboljoj formiza naredni dan, posebno kada je riječ o ljudima koji su atletski nastrojeni.

Nivo stresa opada.

Nedovoljno spavanje može vas stvoriti zbog jako visokog nivoa hormona stresa kortizola u tijelu. Previše kortizola može učiniti da se osjećamo tjeskobno i može uticati na naše zdravlje. Ali kad jednom počnete da spavate, možete uhvatiti duža razdoblja dubokog sna koja mogu ustvari kontroliše nivo kortizola.

Nastavak teksta možete pročitati na linku OVDJE.

Preporučeno