Božićna česnica se mjesi na Badnje veče ili na Božićno jutro, a kad se svi ukućani okupe oko praznične trpeze onda se ona lomi i jede.

Najveći broj ljudi će neizostavno u hljeb staviti novčić, zbog toga što se vjeruje da donosi sreću i novac, kao i parče badnjaka, koji onom ko odlomi parče sa njim donosi plodnost i dobro zdravlje, a iz istog razloga stavlja se i dren.

Ako ste sretnik koji je ove godine izvukao novčić iz česnice, evo šta morate da uradite sa njim.

Ono što je jako bitno je da svakako svaki član porodice mora da pojede svoj dio česnice, bio u njemu novčić ili ne, kako bi svi članovi domaćinstva imali snagu i zdravlje. Ukoliko ste baš bi pronašli novčić, vjerovatno ste ga smjestili negdje gdje čete ga čuvati i na taj način pogriješili.

Zbog toga što, prema običajima, novac koji je izvučen iz česnice treba da se otkupi drugim novcem od onoga ko ga je pronašao u kolaču, a onda se stavi na ikonu ili pored nje te se čuva sve do sljedećeg Božića, zbog toga što se vjeruje da će sretnik koji ga je izvukao biti sretan i bogat cijelu godinu.

U nekim krajevima, inače, u česnicu se stavlja kukuruz, zbog svinja, grag, zbog ovaca i ovas, zbog konja. Oni koji drže kokoške i ostalu živinu, u svoju česnicu stavljaju zrna pšenice. Ako ste pronašli novčić, samo pratite ova upustva te se nadajte da ćete cijelu godinu biti sretni i bogati.

Preporučeno